Mind the Gap

IMG_1411Etter vi flyttet inn har mange spurt oss om det oppsto noen problemer under byggingen, om noe gikk galt eller om vi datt ned i noen fallgruver. Det enkle svaret på disse spørsmålene er vel “Ja, ja og ja”. Nå som byggeprosessen er kommet litt på avstand tenkte vi det var på tide å dele noen erfaringer. Det hele gikk jo egentlig ganske så bra 🙂

En setning vi har hørt flere ganger under byggingen er: “Det er først på det 3dje huset at alt blir perfekt”. Kloke ord. Tenkte det var greit å dele dette innlegget opp i 3 deler – før, under og etter bygging. Dette er selvsagt bare våre erfaringer og må for all del ikke betraktes som en fasit på en byggeprosess.

Før byggestart

 • Tenk nøye igjennom plasseringen av rom med tanke på sol, vind og vær. Soverom vil man kanskje ikke ha så mye sol inn i forhold til kjøkken og stue. Husk at vind kombinert med regn eller haggel kan ødelegge nattesøvnen for noen.
 • Vinduer gir lys og trivsel, men også innsyn. Hva vil man ha hvor? 
 • I hus som bygges etter TEK 10 kommer det gliper under dørene for å sikre god sirkulasjon av luften. Dette betyr at huset også er lytt. Hvordan dere plasserer soverom i forhold til kjøkkenet og andre soverom er verd litt planlegging.
 • Vann og kloakkrør går inni veggene, rennende vann kan til tider støye ganske mye. Snakk med rørlegger hvor dine rør kommer til å gå – bør de isoleres ekstra? Dette er noe vi er plaget med nå siden rør fra badet går ned mellom to soverom.
 • Et ekstra lag med gips koster nesten ingenting og isolerer godt!
 • Sjekk hvor ventilasjonen får sitt luftinntak. Inntaket støyer endel og man bør ikke tilberede mat eller røyke i nærheten av dette. Vi fikk dette rett over den naturlige plassen å plassere sittegruppen på terrassen. Kjedelig.
 • Vurder sponplater istedet for gips i noen rom der det skal henges mye på veggene. Da blir du mindre avhengi av stendere. På vaskerommet kanskje? Spon tåler en trøkk kontra gips, men det er vanskeligere å male, isolerer dårligere og koster mer.
 • Blir det lagt opp til sentralstøvsuger er “sugebrett” en kjekk sak man kan få montert i sokkelen på kjøkkenet. Et tips er å be om en slik i inngangspartiet også, de koster lite og har faktisk ganske stor nyttverdi.

Under byggingen

 • Etabler tidlig et godt forhold med tømrerne – kranselag er en god tradisjon som bør følges opp. Overrask med is, kaffe og små goder iblant. Dette verdsettes mer enn man tror.
 • Sett krav til en ryddig byggeplass! Det kommer alle til gode og ta gjerne i et tak selv når tømrerne går hjem for dagen.
 • Kjenn dine egne tegninger godt og følg med at endringer du har bed om kommer med og blir bygget slik du ønsker det. Si i fra en gang for mye enn en for lite. Mye går på rutinen når hus skal settes opp raskt og små endringer kan bli oversett.
 • Vær ydmyk om du ønsker å gjøre endringer underveis. Alt er mulig men blir mye lettere om man spør pent.
 • Kjenn din begrensning når det kommer til egeninnsatsen. Sjekk hvor mye du sparer på de forskjellige punktene og prioriter deretter.
 • Ta masse bilder underveis. Gjerne før vegger plates igjen slik at man kan gå tilbake senere å se hvor rør og slikt skjuler seg.
 • Bli enig med utbygger om en overtagelsesdato. Få dette skriftlig.

Overtagelse av huset og tiden etterpå

 • Nå frister det veldig å bare bli ferdig å flytte inn. Ha litt is i magen denne perioden og vær kritisk til små hakk og mangler. Sjekk at alt er skrudd fast og virker som det skal, gå igjennom huset nøye med utbygger og få en mangelliste skrevet ned om det er noe som må fikses i etterkant.
 • Kos dere med det nye huset, det er lov å skryte hemningsløst over hva dere har fått til – iallefall i en periode 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.