Endelig blir det offentlig vann!

Drøye 1,7 år etter vi bestemte oss for å gi opp brønnen og koble oss på offentlig vann startet endelig gravearbeidet idag. Har flere ganger tenkt å skrive en omfattende post om hvordan man skal gå fram for å søke til Bergen kommune om påkobling til offentlig vann, men siden rutinene endrer seg hele tiden kommer denne “guiden” fort til å bli misvisende. Noen korte punkter kan jeg ta med.

  • Skaff først erklæringer fra alle grunneiere du eventuelt må krysse eiendommen til.
  • Tinglys disse erklæringene hos kartverket. Dette er ofte lettere sagt enn gjort da det er strenge krav til hva som kan tinglyses. En tommelfingerregel er at man kan bare motta en rettighet fra en eiendom. Private avtaler som f.eks “grunneier kan kjøpe seg inn på vannledningen for kr. XX” er ikke mulig å tinglyse. Les mer, og finn skjema hos Kartverket. Det er ikke et krav å bruke deres skjema, man kan formulere all tekst selv.
  • Finn en rørlegger som er godkjent for å søke til både VA-etaten og byggesak for private saker. Da sparer du en ekstra aktør. Søk opp firma her: https://sgregister.dibk.no/ og se hvilke godkjenninger de har.
  • Rørlegger søker så til VA-etaten for å få en forhåndsuttalelse fra dem. Denne, pluss signerte nabovarsler må byggesak hos Bergen kommune ha før de vil avgjøre om du får lov til å grave. Behandlingstiden på slike saker er i skrivende stund 3 uker.
  • Kryss fingrene for at alle søknader går igjennom.
IMG_2242
Betongkummen som skal huse koblinger og reduksjonsventil
IMG_2246
Endelig gravemaskiner på tomten igjen!
IMG_2249
Vi fant faktisk påkoblingspunktet på første forsøk!

Mens det graves har tiden kommet for å beise terrassen. Ikke en jobb jeg har gledet meg så veldig til siden terrassen må vaskes først. Fikk i det minste en god grunn til å kjøpe ny høytrykksspyler med terrassevasker 🙂

IMG_2204
Mye dritt på bare 1,5 år…
IMG_2226
Vasket og klar for beis

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.